tel:+31 (0)74 73 70 053 mail:  info@brandendverlangen.nl

FAQ

1e | Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is een mooi en enorm sterk materiaal dat vervaardigd is van ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Cortenstaal heeft zijn naam te danken aan zijn unieke eigenschappen. Zo betekent ‘COR’ corrosion resistent, oftewel corrosiebestendig. En staat ‘TEN’ voor tensile strength, oftewel treksterkte. Het materiaal is vrijwel onverwoestbaar en daarom hebben wij hiervan onze buitenhaarden ‘Zoete Nacht‘ en ‘Vol Passie‘ geproduceerd.

2e | Kan ik cortenstaal sneller laten roesten?

Wanneer je een buitenhaard van Brandend Verlangen bestelt, heeft het nog niet die mooie oranjebruine roestkleur. Daar gaat namelijk eerst een natuurlijk proces aan vooraf. Zo is het product eerst staalkleurig en zal het door de weersomstandigheden en de luchtvochtigheid langzaam gaan roesten. Wil je cortenstaal sneller laten roesten en het natuurlijke proces een handje helpen?

Ga dan als volgt te werk:

3e | Hoe moet ik het schoonmaken en onderhouden?

Onze buitenhaarden worden ongeroest geleverd. Indien de buitenhaard buiten staat opgesteld zal er binnen een paar dagen al een roestlaag ontstaan. Er is voorafgaand aan het gebruik geen behandeling nodig. Afhankelijk van omgevingsfactoren als bomen, zeewind en industrie zal ieder product op een andere manier en snelheid gaan roesten. Zorg dat het product op een plek staat waar deze na regen steeds snel weer kan drogen. Om de levensduur van de kachel zo groot mogelijk te maken raden wij aan het staal zo veel mogelijk schoon te houden met een stevige borstel.

4e | Geeft cortenstaal af als het verroest is?

Tijdens het roestproces kan het staal roestwater afgeven. Daarom is het belangrijk om cortenstalenproducten niet direct op het terras te zetten, maar op een bedje van grind of er eerst een plaat onder te leggen. Is het roestproces klaar en zit er een dichte roestlaag op het cortenstaal, dan geeft het geen roestwater meer af. Je kunt er dan zelfs veilig met een witte broek op gaan zitten.

5e | Kan de buitenhaard onder mijn veranda?

Heb jij een veranda, tuinhuis of overkapping in je tuin? Dan wil je hier ook van genieten tijdens de frissere lente-, zomer- en nazomeravonden. Met een buitenhaard onder je veranda creëer je ook buiten een plek met een gezellige sfeer en prettige warmte. Maar waar moet je op letten als je een buitenhaard onder je veranda wilt plaatsen? Dit is erg afhankelijk van de situatie, want niet elke veranda is hetzelfde. Is jouw veranda bijvoorbeeld alleen aan de achterkant dicht en zijn de andere zijden open? Of zijn de zijkanten ook dicht?

Belangrijk: Het is belangrijk om het rookkanaal onder je veranda op een veilige manier te plaatsen, hiervoor moet je een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal gebruiken. Maar op het moment dat het rookkanaal door het dak gaat, biedt een dubbelwandig rookkanaal alléén onvoldoende bescherming. Omdat het rookkanaal hoge temperaturen kan bereiken, kan dit gevaar opleveren bij brandbare materialen, zoals het hout in het dak van je veranda. Daarom is het van belang dat er voldoende afstand is tot brandgevoelig materiaal en dat het rookkanaal, op het punt waar deze door het dak gaat, is afgeschermd met brandwerend materiaal.

6e | Welke stookmethode adviseer je?

Wil je een optimale ontbranding en vol passie genieten van uw buitenhaard van Brandend Verlangen dan adviseren wij de Zwitserse stookmethode. De Zwitserse stookmethode is een methode waarbij de brandstapel van boven naar onder wordt aangestoken. Eigenlijk is deze methode omgekeerd stoken. De meeste mensen steken hun buitenhaard van onderen aan, terwijl het bij deze methode juist de bedoeling is dat je het vuur van boven aansteekt. Op deze manier zorg je ervoor dat je al vanaf het begin een bijna volledige verbranding krijgt.

Belangrijk: Plaats het hout ook altijd midden op het rooster dus in het centrum van de buitenhaard. En niet tegen de achterwand van de buitenhaard. Hierdoor komt de ontbranding en de luchtcirculatie het beste tot zijn recht en kunt u het mooiste genieten van uw buitenhaard. Hierdoor is er tevens minder rookontwikkeling aan de voorkant van de buitenhaard.

85 kg

5 jaar garantie!

Zoete Nacht

Heb je iets minder ruimte, maar wil je wel een stoere, robuuste haard van cortenstaal? Kies dan voor de Zoete Nacht van 85 kg.

1.599,-

Meer info
100 kg

5 jaar garantie!

Puur Genot

Heb je minder ruimte, maar wil je wel een stoere, robuuste haard van cortenstaal? Kies dan voor het model Puur Genot van 100 kg.

1.849,-

Meer info
120 kg

5 jaar garantie!

Vol Passie

Wil je een extra grote, zware houtkachel van cortenstaal, dan raden we je ons model Vol Passie aan. Maar liefst 120 kg puur Brand Verlangen!

2.099,-

Meer info